Master Yoda vs. Mr. Spock

Wie heeft nu de wijsheid in pacht?

0
1974
actionfigure Yoda in the grass and action figure Mr. Spock on a wood block
Afbeelding van eezy en brenkee op Pixabay

Zet een groep mensen bij elkaar en na verloop van tijd vindt er altijd een tweedeling plaats. Ik bedoel geen politiek verschil. Evenmin dat de groep zich opsplitst in liefhebbers van muziek van de Beatles dan wel de Rolling Stones. De jaren ’60 van de twintigste eeuw liggen immers al lang achter ons en Keith Richards is al lang zou al lang overleden moeten zijn. Nee, de enige tweedeling die er echt toe doet, is die tussen fans van Star Trek en die van Star Wars. Wie heeft de beste wapens? Welke franchise is het meest realistisch? Gelukkig helpt de wetenschap ons bij het beantwoorden van sommige vragen.

Yoda vs. Spock

Onderzoekers van de University of Waterloo hebben onderzocht wie nu de wijsheid in pacht heeft: Yoda of Spock. De vraag is niet zo simpel te beantwoorden. Beiden laten zich leiden door het verstand. Hun aanpak verschilt wel op een paar essentiële punten. Het personage Spock probeert voornamelijk logisch te redeneren zonder rekening te houden met gevoelens. Yoda daarentegen redeneert juist vanuit zijn gevoel.

Meest verstandige beslissing

De vraag is wanneer een beslissing als wijs wordt gezien. Om daar achter te komen, voerden psychologen van de universiteit van Waterloo verscheidene experimenten uit onder ruim 3600 proefpersonen. Door middel van de experimenten probeerden de onderzoekers te achterhalen wie de meest verstandige keuzes maakten: degenen die wel of juist geen rekening hielden met emoties.

Als we de studie moeten geloven, is master Yoda de meest wijze jedi van de twee. Volgens de onderzoekers blijkt uit het onderzoek dat het herkennen en in juiste balans brengen van de verschillende emoties een belangrijk onderdeel is van wijs redeneren. Aangezien Mr. Spock emotieloos probeert te redeneren en Yoda juist redeneert vanuit de emotie, wordt dit gevecht dus beslecht in het voordeel van de Star Wars-fans.

1-0 voor de fans van Star Wars

Nu deze prangende kwestie is opgehelderd, wordt het tijd dat de onderzoekers hun tijd gaan besteden aan belangrijkere zaken. Zo krijgen we hopelijk binnenkort antwoord op de vraag of nu Seven of Nine of Prinses Leia de mooiste vrouw van het universum is. Ook zouden we eindelijk wel eens uitsluitsel willen over welk wapen het meest krachtig is: de lightsaber uit Star Wars of de Star Treks phaser.