Voor 2019 geldt: Web is king

De belangrijkste verschuivingen op de markt voor freelance developers

0
1611

Het is halverwege januari en dan is het tijd voor… Juist, het Fast 50 Report van Freelancer.com. Elk jaar komt deze Amerikaanse marktplaats voor freelancers met een lijst met de bewegingen op de markt van het afgelopen jaar. Saai? Misschien. Maar als je even verder kijkt dan kun je er zeker informatie uithalen die ook voor jou belangrijk kan zijn. Het is namelijk een goede graadmeter voor de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zeker voor degene die interim of als freelancer aan de slag zijn. Voor de developers onder ons zetten we de belangrijkste cijfers bevindingen op een rijtje.

Web op nummer 1

No shit, Sherlock. Voor web developers is de arbeidsmarkt immers al jaren goed. En de vraag naar hun vaardigheden neemt alleen maar toe. Niet zo gek als je bedenkt dat we een groot deel van onze tijd online doorbrengen. En dat dat alleen nog maar meer zal worden, zal evenmin verrassend zijn. Waar liggen dan de kansen? Als we naar 2018 kijken is de trend duidelijk. Zorg ervoor dat je kunt werken met frameworks als Django en React.js. Want met de frameworks gaat het goed. Bovenaan staat overigens Express JS, het framework voor node.js. De vraag hiernaar was meer dan verdubbeld.

E-commerce biedt kansen voor developers

Als we het hebben over e-commerce is het niet de vraag òf er sprake is van groei maar gaat het er vooral om hoe groot de toename is. In pure aantallen zijn de e-commerce cijfers duizelingwekkend. Dit is ook te zien in de vraag naar freelancers. Aan de andere kant van de oceaan is men steeds vaker op zoek naar ontwikkelaars van Shopify templates. In Europa is WooCommerce een stuk groter en moeten we het vooral in die richting zoeken.

API spant de kroon

Verwant aan het web development is API. De groei van opdrachten waarbij ervaring met API’s gevraagd wordt, was meer dan 350%. Over het gehele spectrum aan freelance opdrachten gezien, is dit zelfs de nummer 2 van 2018. Gezien de trends zal de vraag hiernaar voorlopig ook niet dalen. Mocht jij nog niet weten waar je je in 2019 in gaat verdiepen dan is API, in welke vorm dan ook, zeker aan te raden.

Opvallende daling voor traditionele software ontwikkelaars

Er zijn ook een aantal grote dalers. Voor de app designers en app developers zijn de cijfers allesbehalve rooskleurig. Hiervoor zijn nog maar een derde van de opdrachten van 2017 beschikbaar. Voor de traditionele software ontwikkelaars is de terugval in het aantal opdrachten vergelijkbaar. Als we de cijfers hierboven bekijken, is dat ook niet zo gek. We zijn immers steeds meer gericht op online toepassingen die geschikt zijn voor alle soorten devices.

Waar liggen de kansen voor 2019?

We verwachten dat de trends van 2018 ook in 2019 nog wel even zullen doorzetten. De grootste stijger is overigens de categorie van schrijvers die een vervijfvoudiging zagen in de vraag naar hun diensten. Content is nog steeds belangrijk dus. Wij willen het echter wat breder verwoorden. Wat ons betreft geldt: web is king. Dus als jij je richt op web development – en dan meer specifiek de diverse frameworks – zit je zeker goed. En de vraag naar app developers mag dan zijn afgenomen, de focus op mobiel neemt alleen maar verder toe. Zeker op het vlak van e-commerce wordt het aandeel mobiel groter en groter. Dit is dus zeker een markt die je als developer niet zomaar links kunt laten liggen.

het aandeel van mobiel zal nog verder groeien

vrouw leest boek over programmere n in Python. Op de achtergrond een boekenkast met boeken over C#, jQuery, ASP.NET
Meer Python programmeurs nodig in 2019?

De traditionele software developers hoeven zich overigens nog niet direct zorgen te gaan maken. Naar verwachting zal de vraag naar hun vaardigheden de komende tijd stabiliseren. Maar zit je in die tak van sport is ons advies om 2019 te gebruiken om je kennis en vaardigheid te gaan verbreden.

Wat verwacht jij voor 2019?

Helemaal zeker weten we het natuurlijk niet maar volgens ons zou de vraag naar Python developers zomaar eens een flinke vaart kunnen maken.
Wat is volgens jouw de belangrijkste ontwikkeling die we voor 2019 kunnen verwachten?