Werken met oogkleppen op

Panasonic's Wear Space: een goed idee of symptoombestrijding?

0
2186
twee paarden naast elkaar met oogkleppen. Met de zee op de achtergrond

In iedere kantoortuin kun je wel mensen zien zitten met een koptelefoon op. Het idee is dat je geconcentreerder kan werken omdat er minder afleiding is vanuit de omgeving. Je hebt bijvoorbeeld minder last van collega’s die net te luidruchtig telefoneren. En je kunt die irritante collega naast je wat gemakkelijker negeren natuurlijk. Ook digitale nomaden – die naast hun werk vooral ook iets van de wereld willen zien – zie je zelden in het openbaar zonder hun bluetooth headphones.

Door oortjes in te doen of een koptelefoon op te zetten, geef je aan dat je graag even productief wil zijn. Bonus is dat je ook nog eens je eigen muziek kunt opzetten en niet verplicht bent te luisteren naar het eeuwige Sky Radio uit het radiootje van je collega drie bureaus verderop. Helaas zie je nog wel gewoon alles. De visuele afleiding blijft.

Wear Space: oogkleppen van Panasonic

Om paarden gefocust te houden doen we ze al eeuwen oogkleppen op. Hierdoor raakte de Japanse ontwerper Kunihiko Morinaga geïnspireerd tot het maken van een soort oogkleppen voor mensen. Met de door hem ontworpen Wear Space zie je alleen nog maar waar je naar kijkt en word je niet meer afgeleid door elementen uit je omgeving. Samen met Panasonic brengt hij de Wear Space op de markt. Uiteraard is het apparaat voorzien van een Bluetooth koptelefoon die eveneens het omgevingsgeluid wegfiltert.

Crowdfunding gehaald

Modern als Panasonic is (of om te besparen op de marketingkosten), hebben ze er een crowdfunding project van gemaakt. Het doel was 15.000.000 yen (€ 120.000) en dat is gehaald. Blijkbaar is er behoefte aan. En weinig schroom om het ding op je hoofd te zetten. De productie is dan ook gestart en binnenkort kunnen de early birds hun nieuwe gadget thuis verwachten.

Goed idee of symptoombestrijding?

Het idee achter kantoortuinen was ooit dat mensen er productiever door zouden worden. Er zou democratischer en efficiënter gewerkt gaan worden doordat er meer interactie tussen de medewerkers plaatsvindt. Steeds vaker blijkt echter het tegenovergestelde. Mensen worden voortdurend afgeleid door al het kantoorlawaai. Het kost je als individu erg veel energie en het schijnt zelfs ziekmakend te zijn. Het dragen van de Wear Space kan dan uitkomst bieden.

Het afleidende element van de kantoortuinen wordt hiermee opgelost maar tegelijkertijd verlies je ook de mogelijkheid tot spontane interactie. Beter kun je dus misschien de kantoorruimte anders inrichten. Zorg ervoor dat het lawaai vermindert. Maak een afgesloten werkplek voor degene die veel moet bellen, zodat degenen die rustig willen werken dat ook kunnen. Misschien is het op die manier mogelijk het positieve effect van de kantoortuin te behouden. Met medewerkers die hun open visie behouden en hun blikveld niet belemmeren door middel van de oogkleppen van Wear Space.

Of zou het toch een uitkomst zijn? En moet de techniek niet juist nog verder doorgevoerd worden? Met beeldschermen die de visuele input filteren of juist doorlaten. En uiteraard een ‘do not disturb’-lampje bovenop 😉